středa 8. prosince 2010

Trailer V peřině

Trailer V Pěřině
Přibližně rok trousila česká média poněkud velikášské zvěsti, že F.A.Brabec točí malý český Avatar. Myslím, že čerstvě zveřejněným trailerem bublina trochu splaskla. První český 3D film V peřině je pohádkový muzikál a vypadá velmi, velmi... česky. Ale to samozřejmě nemusí být k zahození a možná se ukáže, že přilákat do kin konzervativní publikum nenáročných rodinných filmů jako Ženy v pokušení na dosud neokoukaný třetí rozměr je vynikající producentská úvaha.

Nina Divíšková
Byla by, kdyby za tímto nápadem nestál přímo režisér. Scenárista Miroslav Adamec nabídl svou pohádku k realizaci už v roce 2004. Chyběly možná peníze, možná vůle a projekt znovu oživila až Brabcova myšlenka zatraktivnit celou věc třetím rozměrem. Stejně jako Avatar, byl i film V peřině natáčen stereoskopicky, tedy dvěma kamerami, které suplují lidské oči a 3D efekt díky nim vzniká přímo při natáčení, nikoli dodatečně jako například v případě Souboje Titánů (2010). Tento způsob realizace klade zcela nové nároky na herce i štáb a Brabec tvrdí, že zkratku 3D po této zkušenosti dešifroval jako 3krát Delší nebo 3krát Dražší natáčení.

Pohádka staví na jednoduchém příběhu: Naproti domu tajemné vykladačky snů madam Hildy (Nina Divíšková) sídlí rodinná čistírna peří, vedená Lucií Bílou a Karlem Rodenem. Dědeček Bolek Polívka objeví způsob, jak peří vyčistit od zlých snů, které se v něm usazují, Hilda ztratí klienty a přísahá čistírně pomstu. Poté, co dědeček záhadně zmizí a odbojná babička Eliška Balzerová ho chce stůj co stůj najít, se konflikt přesune přímo do říše snů, kterou dosavadní teaser trailer neukazuje, ale jeho přibližná podoba je znát z některých materiálů na oficiálních stránkách filmu.


Není radno soudit knihu podle obalu a film podle traileru, ale ten mi ze všeho nejvíc připomíná jakýsi hybrid mezi Renčovým muzikálem Rebelové a loňskou televizní pohádkou Dům U Zlatého úsvitu. Jsem docela zvědav, zda jeho uvedení v březnu 2011 způsobí hromadný astmatický záchvat z 3D peří, nebo nastolí nový trend v zoufale realistickém českém filmu poslední doby. Osobně hlavně doufám, že se nenaplní proroctví některých novinářů (například "Eliška Balzerová bude tančit hip-hop!") a že všechny písničky nemají tak hloupé texty jako ta z traileru.

1 komentář:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...