neděle 7. března 2010

Talisman

Protože tenisové utkání Davis Cupu Belgie-Česko, plánované na nedělní odpoledne, je zrušeno, Česká televize mění program a uvede dvě znamenité televizní inscenace klasických divadelních komedií. Nejprve si posvítíme na Talisman (1991).
 
Johann Nepomuk Nestroy (1801-1862) byl rakouský operní pěvec, herec a především dramatik. Jeho hry, mezi jinými Lumpacivagabundus nebo Teta z Bruselu, byly a jsou často uváděny na českých jevištích. Typická pro ně byla forma zdánlivě nevázané frašky, vnějškově podobná třeba kouskům Georgese Feydeaua, která pod povrchem situační komiky skrývala poměrně adresné zacílení vtipu. Nedorozumění a záměny osob, typické ingredience žánru, zde často vyplývaly ze slov, různě chápaných podle sociálních skupin, kam jsou postavy začleněny. Tím se zase podobají pozdějším hrám Oscara Wildea.

 Talisman je dobrým příkladem hry tohoto druhu. Hlavní hrdina jménem Titus Feuerfuchs by mohl být přímým potomkem komického archetypu, který prochází stoletími světové dramatiky jednou jako Harlekýn, jindy Truffaldino, Scapino nebo Pseudolus. Vychytralý prostý člověk fikaně využívá naivity nebo hlouposti mocných, aby z nich vyzískal něco pro sebe. Titus je zrzavý. A protože ryšavost je v nadsázce této hry symbolem nízkého původu a jsou jí přisuzovány samé nehezké vlastnosti, Titus postupně skryje své vlasy pod tři paruky různých barev; podle toho, s jakou ženou si právě začne a vycítí u ní možnost dostat se s její pomocí někam výš. Prosté zahradnici tento nový objev odloudí výše postavená hospodyně či tajemnice paní hraběnky a ta se ho stejně lačně ujme později. Každá žena je něčím frustrovaná a Titem, jehož kučeravé vlasy jsou pro ni talismanem, si doufá zlepšit životní perspektivu.

Obsazení inscenace v režii Jaroslava Dudka je skvostné. Miroslav Vladyka byl tehdy v dobré formě. Vyrostl z ušatých pubescentů a jejich přehnané horlivosti, a zároveň měl ještě daleko ke spolupráci se Zdeňkem Troškou. Jako Titus tedy podává dobrý výkon a nepůsobí nepatřičně ani vedle mnohem zkušenějších partnerek. Zahradnici hraje svým obvyklým, osvědčeným způsobem Jiřina Bohdalová, tajemnici Iva Janžurová pojala jako odkvétající tuctovou ženu, která se naposled osmělí stylizovat do naivky, a konečně Jiřina Jirásková hraje zkrachovalou paní hraběnku s roztomilou směsí dominance a naivity lidí, kteří se nemusejí o nic osobně starat. V dalších, rozsahem drobných rolích uvidíte Jiřího Sováka, Josefa Beka a Zdeňka Řehoře.

Doba vysílání: neděle 7.3. v 16:20 na ČT2

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...