středa 10. března 2010

Růžový Hubert

Ve vší tichosti a okrajovém čase dnes Česká televize uvede zřídkakdy reprízovanou televizní inscenaci Růžový Hubert z roku 1985.

Autorka mnoha detektivních románů Eva Kačírková zadaptovala detektivku otce žánru Edgara Wallace Černý opat jako parodickou komedii a přestože televizní láce z inscenace trčí na každém kroku, za vidění stojí. Už pro možnost srovnání s tematicky příbuzným filmem Fantom Morrisvillu (1966).

ČT ji ve své anotaci uvádí takto: "Lord Henry, skrývající za důstojnou tváří a nejistým krokem starého muže známky bývalého světáctví, jeho mladší bratr, vyzařující mužnou jistotu, starost o rodovou tradici a její neposkvrněný štít, lordova mladičká, křehká snoubenka Jana Harperová, její ve všem všudy velkoryse pojatá tetinka, synovec Artur, londýnský advokát a chlapík bez skrupulí, lordova sekretářka, atraktivní blondýnka Mary Brownová, doktor Freeman, lékař, vždy na pokraji odvážně správného řešení situací. Nechybí ani starý komorník, znající veškerá přání svého pána i jejich skutečný obsah. To jsou jen někteří aktéři děje, jehož soukolí má rozhýbat detektiv seržant Putler ze Scotland Yardu."


Nemělo by smysl zatajovat vám, že nejde o žádný klenot československé televizní tvorby. Ke správné romanticko-strašidelné atmosféře wallaceovek inscenaci chybí přesvědčivé exteriéry a důslednější vedení herců, z nichž někteří si zachovali anglickou odměřenost a smysl pro podání slovního vtipu, jiní (zejména Jan Faltýnek jako detektiv Putler) sázejí na koulení očima a křiklavé přehrávání.

Modrá krev si na štít vyvěsila dvě kategorie komedií - "neotřelé" a "neprávem zapomenuté". Zda je Růžový Hubert zapomenutý právem či neprávem, ponechám na vašem osobním úsudku, ale neotřelý bezpochyby je. V době, která přála zejména komunální satiře, příběhům o tom, jak někomu v bytě neteče voda nebo urguje na OPBH sporák, přinesl rozvernou malou parodii ze staré dobré Anglie a co si budeme říkat, takový Miloš Kopecký se u krbu ve vlastním šlechtickém sídle vyjímal jistě lépe než třeba v továrním prostředí. Věčně popletený a nepraktický lord Henry, kterého všichni kromě loajálního bratra obcházejí, šidí a podceňují, je roztomilá figurka, atypicky vyčnívající z řad Kopeckého sršatých suverénů. Nemáte-li lepší program, na Růžového Huberta se v hodině duchů podívejte.

Režie: Zdeněk Kubeček, v dalších rolích Petr Štěpánek, Stella Zázvorková, Jiří Kodet, Regina Rázlová, Zlata Adamovská, Oldřich Vízner a Karel Effa.

Doba vysílání: středa 10.3.2010 ve 23:55 na ČT1

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...