pátek 2. července 2010

Cary Grant: A Class Apart

Málokterý herec ve zvukové éře ovlivnil divácké nároky na hlavního hrdinu tak jako Cary Grant (1904-1986), ultimativní ikona starého Hollywoodu. Romantickým rolím dal uštěpačný vtip, komediálním eleganci a svými kreacemi inspiroval stejnou měrou třeba Indianu Jonese jako Jamese Bonda. Čeští a slovenští diváci ho přesto objevují až v posledních letech. Proč? V době jeho hvězdného působení (30.-60. léta) se k nám většina jeho filmů vůbec nedostala. Ještě v roce 1938 se Československá kina otřásala smíchy u Nahé pravdy a Leopardí ženy, ale přítoku dalších Grantových komedií zabránila nejprve druhá světová válka, později úspory v akvizici kvůli znárodnění Čs. kinematografie a nakonec odmítání "buržoazních přežitků". Když se zdejší situace v 60. letech uvolnila, Cary Grant právě přestal točit. Většina jeho filmů se u nás objevila až v porevolučním televizním vysílání nebo ještě později  na DVD. A stále je to jen kolem třiceti titulů z dvaasedmdesáti, které natočil.

Je to asi předsudek, že vše staré je překonané, co způsobuje, že většina lidí zná jméno Cary Grant spíš jako pojem, který by alespoň mlhavě znát měli, než z přímého diváckého zážitku. Některým jeho filmům se zde budu časem věnovat podrobněji, zatím nabízím slušný dokument v angličtině, který mapuje základní milníky Caryho kariéry. Nedá se říct, že by se film Cary Grant: A Class Apart pokoušel o nějaké podrobné kritické zhodnocení, neřkuli analýzu příčin Grantovy obliby u publika nebo zmiňovaných dopadů na žánry, v kterých působil. Jako základní mapa s praporky na nejzásadnějších místech jeho života a kariéry přesto poslouží dobře a třeba někomu pomůže objevit neprávem opomíjené lahůdky. 

Mezi mluvčími figurují například herec Martin Landau, herečka a Grantova třetí manželka Betsy Drake, scénárista Ernest Lehman nebo režisér a znalec starého Hollywoodu Peter Bogdanovich. Videa z tudou.com jsou delší než je obvyklé třeba na YouTube a proto se i déle načítají. Pro pohodlné sledování doporučuji u všech kliknout na play a pauzu a pustit si je jedno za druhým, až se načtou všechna čtyři.

Část první:


Část druhá:


Část třetí:


Část čtvrtá:




Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...