čtvrtek 14. října 2010

Rozhovor Elaine May s Walterem Matthau

Rozhovor Elaine May Walter Matthau
Elaine May
Dnes jsem v hlubinách internetu objevil roztomilý fragment - vtipný krátký rozhovor s hercem Walterem Matthau (1920-2000), který překvapivě vedla dramatička, režisérka a Walterova dvojnásobná filmová partnerka Elaine May (1932). Rozhovor vyšel v časopise New Yorker v listopadu 1996 jako součást propagace Walterova filmu Ještě na to máme. Walter a Elaine spolu hráli v jejím autorském filmu Nový list (1971), jedné z nejvtipnějších komedií, jaké jsem kdy viděl, a v jedné z povídek Neila Simona ve filmu Apartmá v Kalifornii (1978). Vzhledem k příbuznosti jejich humoru, která je znát i z rozhovoru, je škoda, že k další spolupráci nedošlo. Originální přepis rozhovoru v angličtině si můžete přečíst zde, následuje můj překlad.

 

"ŠEPOTY A VÝKŘIKY, interview Elaine May s Walterem Matthau, milovanou hvězdou nového filmu Herba Gardnera Ještě na to máme, která odhalila svá nejtemnější tajemství a nejniternější já s cílem zvýšit filmu návštěvnost.

EM: S Jackem Lemmonem jste často přirovnáváni k dvojici Tracy a Hepburnová. Který z vás je podle tebe Tracy?
WM: Já jsem Hepburnová a Lemmon je Tracy. Vlastně, když jsem se ptal Jacka, řekl mi, že vždycky myslel, že Hepburnová je on a já jsem Tracy. Řekl bych, že ani Tracy si nebyl jistý.

EM: V Ještě na to máme hraješ bláznivého starého židovského socialistu a, shodou okolností, jsi bláznivý starý židovský socialista...
WM: Nejsem socialista. Jsem vegetarián. Nicméně, někteří z mých nejlepších přátel jsou blázniví staří židovští socialisté.

EM: Když řeknu, že Sophia Loren, tvá nedávná filmová partnerka, řekla: "Kdyby jen Walter Matthau nebyl ženatý...," jak myslíš, že ta věta pokračovala?
WM: "...měla bych pro jeho ženu větší pochopení."

Walter Matthau
EM: Řekni mi o sobě něco šokujícícho, cos ještě nikdy nikomu neřekl. Nemusí to být pravda, jen ať je to šokující.
WM: Před mnoha lety mi matka prozradila, že jsme ve skutečnosti Irové. Ale protože jsme žili v sousedství samých židů, vypadali jsme jako oni a měli jsme židovský přízvuk, můj otec cítil, že bude snazší nechat lidi myslet si, co chtějí. V té době jsme se jmenovali McMatthauovi, ale čím víc se můj otec zaplétal s tamní synagogou (později se stal rabínem), začalo ho to Mc znervózňovat a vzdal se ho.

EM: Zkusil jsi někdy ilegální drogy?
WM: Ano. Ale nešlukoval jsem.

EM: Dřív sis stěžoval, žes nikdy nepracoval ani se svou ženou Carol, krásnou a talentovanou herečkou, ani se svým synem Charliem, talentovaným režisérem. Změnilo se to?
WM: Změnilo. Snížil jsem svou cenu na polovinu a Charlie mě téměř okamžitě obsadil.

EM: Do filmu Luční harfa. Nedávno jsem četla, že jsi jednou sám režíroval film. O čem chtěl Gangsterský příběh být?
WM: O nebi.

EM: Je nějaká otázka, kterou bys chtěl zodpovědět a já ji nepoložila?
WM: Ano. Jsem hercem padesát let; zeptej se mě, kde všechny ty roky jsou.

EM: Jsi hercem padesát let. Kde všechny ty roky jsou?
WM: Nechtěj to vědět."

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...