úterý 9. března 2010

A teď něco úplně jiného

Česká televize v souvislosti s dokumentárním cyklem Monty Python - málem pravda uvede také první film skupiny A teď něco úplně jiného (1971)

Film je ve skutečnosti kompilátem skečů z prvních dvou sérií Monty Pythonova Létajícího cirkusu. Byl vytvořen jako - řečeno dnešními slovy - demo, které mělo zlákat zahraniční televize ke koupi seriálu. Protože Monty Pythonův Létající cirkus si dělal legraci z televizních pořadů, her, seriálů a zpravodajství, televizně také vypadal a film má jiné nároky.

Výsledek je proto kombinací skečů, které byly natočeny kompletně znovu, filmověji, s těmi, které byly pouze přepsány na celuloid a zcela původní jsou jen některé animace Terryho Gilliama a další dotáčky, spojující jednotlivé skeče do nových souvislostí. Přesto - pokud série Monty Python - málem pravda zaujala někoho, kdo původní Létající cirkus ani následné regulérní filmy jako Monty Python a svatý Grál (1975) nebo Život Briana (1979) neviděl, mohl by právě tímto koncentrátem seriálu začít. Film obsahuje řadu skečů, které patří k nejslavnějším. John Cleese nám předvede svou vyčerpávající definici mrtvého papouška a naučí sebeobraně proti útokům ovocem, Michael Palin uvede skvělou televizní show Vydírání, Eric Idle přispěje svým "duc-duc skečem", Terry Jones bude zápolit s maďarštinou a Graham Chapman nevinnou poznámkou o špinavé lžíci vyvolá zkázu jedné restaurace. Všichni se navíc zúčastní prestižní soutěže o Vola Vyšších Vrstev! Nebudete-li postrádat příběh, můžete se výborně pobavit. Připojený trailer vám - věřte, že jen v hrubých obrysech - napoví, co očekávat.



A teď něco úplně jiného (And now for something completely different) odvysílá 9.3.2010 ČT2 ve 23:55

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...