čtvrtek 4. března 2010

Kouzlo Audrey Hepburn

Na sklonku loňského roku se na pultech prodejen Levných Knih KMa objevilo DVD s tímto názvem a poněkud tajnosnubným obalem. Neříká totiž přímo, co si zakoupíte. Je to dokument? Starší nebo nově pořízený? Jaký je originální titul, dohledatelný na filmových databázích? Nic z toho se nedozvíte. Pojďme si říct proč a zda DVD stojí za koupi.


V první řadě by bylo fér vyvrátit možný dojem kupujících, že jde o film "Kouzlo" a Audrey Hepburn hraje hlavní roli. Žádný takový film neexistuje, ale obal s touto mystifikací zjevně počítá a dává si velice záležet na tom, aby ji ničím nevyvracel. Informace, že "DVD obsahuje bohatý bonusový materiál" má dva možné výklady - buď "film je doplněn bohatým bonusovým materiálem", nebo "DVD je složeno z bonusových materiálů". B je správně.


Jádrem DVD je cosi, co bychom mohli velkoryse nazývat dokumentem. Přesněji jde ale o slideshow mnoha fotografií (většinou velmi ostrých a pěkných) a krátkých kinematografických záznamů z trailerů, filmových týdeníků a propagačních spotů (bez výjimky zašlých a vybledlých). Příjemný ženský hlas mimo obraz rekapituluje cestu Audrey Hepburn od narození do smrti, se zvláštním zřetelem na její citový život. Dělá to konejšivým tónem, jakým se dětem vypráví pohádka na dobrou noc, trvá to přibližně tři čtvrtě hodiny a neřekne vám nic nového. :-) Žádné výpovědi spolupracovníků, rodiny, kritické zhodnocení, žádné typické atributy dokumentů.



"Bohaté bonusové materiály" jsou plné bezděčného humoru. Návaznost na "dokument" mají jen některé z nich. Móda a Maličké černé šaty docela vhodně doplňují věc ve filmu jen naznačenou a obsahují mimo jiné reportáž o aukci "malých černých" z filmu Snídaně u Tiffanyho. Z výtěžku bylo postaveno 15 škol pro strádající indické děti. My Fair Lady je krátká sekvence o genezi slavného muzikálu, která je v nezkrácené podobě součástí hlavního "filmu" a co dělá v bonusech, nevím. Herečtí partneři se nesou opět v duchu slideshow, na přetřes přijdou zejména Cary Grant, William Holden, Fred Astaire a Gregory Peck. Ceny a filmografie přinášejí jen pár minut záznamu z filmových týdeníků. UNICEF, zmiňující Audreyinu charitativní činnost na sklonku života, je možná bonusem nejsmysluplnějším a současně nejbohatším na tematický materiál, který není součástí hlavního programu.

Nejujetějším bonusem je naopak Výlet do Itálie - reportáž pro britskou televizi, přibližně ze 70. let, která nejdřív zrekapituluje architektonické krásy Říma, pak představí letní autokino a rozloučí se povzdechem "Snad se něčeho takového dočkáme i ve Velké Británii". Souvislost s Audrey Hepburn? V tom letním kině hrají My Fair Lady.

Plody vítězství pak nejsou ničím jiným než dobovým filmovým týdeníkem o oslavách konce 2. světové války. Uvidíte Winstona Churchilla, královnu Alžbětu i šťastné Evropany, kterak věší hadrovou panenku, symbolizující Adolfa Hitlera. Jakou to má souvislost s Audrey? I ona přece za války žila v Evropě a trpěla hlady.

Ne, nedělám si legraci z Audreyina pohnutého života. Z tohoto DVD ale ano. A víte co? Stejně té koupě nelituju. Pokud patříte k sentimentálním lidem, kteří si rádi zalistují ve starých fotoalbech a Audrey Hepburn zbožňujete jako symbol něčeho, co máte rádi na starých filmech, je to DVD pro vás. Druhou variantou, při níž bych koupi Kouzla Audrey Hepburn doporučil, je sháňka pěkného a finančně dostupného dárku pro matku, babičku nebo jinou ženu důchodového věku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...