úterý 9. března 2010

Návštěvní dny Šimka a Grossmanna na CD

Návštěvní dny Šimka a Grossmanna na CD
V pondělí 8.3.2010 vyšel jako levné trafikové audio CD první Návštěvní den Šimka a Grossmanna, s týdenními odstupy budou v průběhu března k mání další tři.

Není obvyklé, aby se komická dvojice tak hluboko vryla do dějin národní zábavy pouhými čtyřmi roky společného působení. Miloslav Šimek (1940-2004) a Jiří Grossmann (1941-1971) sice začali spolupracovat v roce 1962, ale vystupování v komorních scénách divadla Alfa v Plzni nebo klubu Olympic v Praze rozhodně nejsou tím, co je zařadilo do všeobecného povědomí. Teprve angažmá v divadle Semafor v roce 1967 udělalo z původně stavebního inženýra Grossmanna a pedagoga Šimka Cyrila a Metoděje dadaistického humoru československého zábavního průmyslu. Protože Česká televize v archivních sestřizích připomíná stále stejné a poměrně krotké skeče, vězte, že CD podoba se od televizních Návštěvních dnů liší.

Z televizních Návštěvních dnů a zejména pořadu Hop dva tři známe Šimka a Grossmanna převážně jako dva holedbavé naivy, kteří jsou přesvědčeni, že vědí, jak dělat "show", vzájemně se trumfují ve znalostech této problematiky a veškerá činnost na jevišti je přitom usvědčuje z omylu. To je ale neúplný obrázek. Jak vědí čtenáři jejich povídek, z nichž mnohé směly vyjít až po sametové revoluci, pánové měli i kurážnější stránku.

Šimek a Grossmann si postupně vytvořili určité putovní charaktery, které přenášeli z představení do představení. Grossmannův Dušan M. Pupák byl satirou na protěžované lidové takyumělce, užitečné blbce, kteří byli prosazováni jako režimem jmenovaná elita. Muž s nepřeslechnutelnou vadou řeči, jakož i mysli, byl ve skečích Š+G častým účastníkem besed a "mluvčím lidu". Jeho protiváha Čenda Krchov, představovaný Šimkem, už byl doslova vyšší kádr. Parodoval samozvané kulturní referenty a politické tribuny, kteří mnoho inteligence nepobrali, ale zato jim ve funkcích narostl hřebínek. Krchov ve svých projevech k publiku hýřil ukazovacími zájmeny, hudroval dobovými floskulemi a pod různými hrozbami se dožadoval poslušnosti publika. Nad besedami a veřejnými projevy nevyzpytatelného Pupáka dohlížel, zasahoval do nich a trestal každou odchylku od stanovených mantinelů, dopouštěje se přitom stále komičtějších atentátů na český jazyk. Byl k popukání.


Co se v televizi neobjevilo, často zůstalo v audiopodobě zachováno. Z ideologických důvodů se spousta skečů, povídek a písní na původní gramofonové desky nedostala a teprve při porevolučním vytěžování bohatého archivu Supraphonu máme možnost je slyšet. Sem patří například parodie na píseň Karla Gotta Dám dělovou ránu s všeříkajícím názvem Aurora nebo Grossmannovy anglicky zpívané písně. Stejně jako politicky ožehavé povídky typu Jak jsme přechovávali Bělogvardějce budou na CD uváděny jako bonusový materiál. V divadle a na deskách se proti televizi také víc improvizovalo podle reakcí přítomného publika a humor byl někdy abstraktnější, nepředžvýkaný pro masy.

Přiznám se rovnou, že ta CD ani z jejich dřívějších vydání sám dosud nemám a proto nevím, jak jsou sestřižena, jestli například dodržují posloupnost jednotlivých představení, nebo se jedná o průřezovou kompilaci napříč všemi, víceméně náhodně rozdělenou na čtyřech CD. Proto níže najdete seznam zvukových stop prvního Návštěvního dne, jak je uvádí vydavatel, Supraphon. Koupi ale rozhodně doporučuji. Za směšnou cenu 44,- Kč za kus získáte soubor nejvtipnějších výstupů ve své kategorii. Fantazie navíc udělá své a osobně mám Šimka a Grossmanna v audiopodobě radši než v televizních pořadech, přece jen ovlivněných přežitými dobovými trendy televizní zábavy.

Obsah CD Návštěvní den Šimka a Grosmanna 1:

01. Jambory (instrumental) - 1:28
02. Dobrý večer (dialog) - 4:24
03. Pastevecká (píseň) - 2:48
04. Moje jízda tramvají (povídka) - 5:58
05. O neštěstí (dialog) - 6:05
06. Džesík (píseň) - 2:38
07. Jak jsme chovali užitečné zvíře (povídka) - 7:27
08. Zeptej se, kam plují lodi (píseň) - 3:28
09. Pokus pro dva (dialog) - 4:42
10. Dialog o seznamování (dialog) - 4:54
11. Drahý můj / parodie (píseň) - 2:11
12. Návštěvní den 1 - závěr - 0:52
Bonusy:
13. Jak jsme přechovávali bělogvardějce (povídka) - 7:22
14. Maluju obrazy za cigáro (píseň) - 3:21
15. I Gotta Know (píseň) - 2:34
16. Pupák na besedě se čtenáři (dialog) - 10:40
17. Aurora / parodie na píseń Dám dělovou ránu (píseň) - 3:39

Vyšlo jako příloha deníku Blesk 8.3.2010


Návštěvní den 2 vyjde 15.3.2010
Návštěvní den 3 vyjde 22.3.2010
Návštěvní den 4 vyjde 29.3.2010

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...