sobota 13. března 2010

Kočár nejsvětější svátosti

Kočár nejsvětější svátosti
Jan Werich má pakostnici v noze, Miloše Kopeckého pod palcem a Jaroslavu Adamovou na krku.

S mikrokomediemi z 60. let s Janem Werichem v hlavní roli Česká televize šetří, má jich totiž všehovšudy sedm. Ale když některou odvysílá, můžete vsadit cedník, že to bude v neatraktivním čase. Tak je tomu i tentokrát. U příležitosti 85. narozenin Jaroslavy Adamové uvede nejdelší film této série, Kočár nejsvětější svátosti (1962).


Peru, 18. století: Limského místokrále Riberu (Jan Werich) trápí bolest v noze a zaměstnanci jeho domu kolem něj chodí po špičkách, aby mu nedali žádný podnět ke hněvu. Ale jak mu to říct? Jak mu sdělit, že zatímco stonal, jeho milenka, o níž nemají vědět, že je to milenka, vyvolala veřejný skandál? Herečka Camila Pericholová (Jaroslava Adamová) zběsilou jízdou kočárem, darem místokrále, vyvolala veřejné pohoršení v církevních kruzích. Na tajemníku Martinezovi (Miloš Kopecký) je toto svému vládci šetrně sdělit a připravit jej na možné diplomatické nepříjemnosti, které z toho plynou. Jak se vládce zachová? Ztrestá milenku, nebo donašeče? Zachová si důstojnost? Podlehne nenápadnému vydírání biskupa, tajemníka a ostatních, kteří by rádi z aféry získali něco pro sebe?

Původně divadelní hra Prospera Mérimée (1803-1870) La Carrosse du Saint-Sacrement stojí ve stínu jeho Carmen, přesto byla šestkrát zfilmovaná. Ale zatímco třeba ve výpravné verzi z roku 1952 stojí ve středu dění Anna Magnani jako Camila Pericholová, česká verze centralizuje nemocného místokrále a bere si tím z předlohy něco jiného, než co se samo nabízí. Pericholovou osobně poznáme až ve druhé polovině hry, kdy už mámě spoustu informací. Nejen o ní, ale zejména o těch, kteří o ní mluví, o tom, co způsobila a jak na to místokrál reagoval. S přezíravým nezájmem zamítl vše negativní jako pomluvy závistníků, ale mezi čtyřma očima s hříšnicí mluví jinak. Budete-li tuto jen zdánlivě statickou hru pozorně sledovat a poslouchat, shledáte ji nabitou událostmi.

Režie: František Filip, v dalších rolích Otomar Krejča, Miloš Nedbal a Miloš Nesvadba.

Doba vysílání: 14.3.2010 ve 12:00 na ČT2

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...